Zero plastic waste uitdaging

NeeltjeJaren geleden deed ik al een poging, maar toen kostte het met een fulltime baan, een baby en een peuter te veel tijd en energie. Nu probeer ik het opnieuw: leven zonder plastic afval. Ik heb nu meer tijd, want de kinderen zitten op school en ik werk als masseur meestal ‘s avond of in het weekend. Overdag kan ik naar de supermarkt, warme bakker en visboer, naar de weekmarkt op woensdag of de Geldropse korenmolen op zaterdag.

Plastic soep

Het plastic waarmee voedingsmiddelen en heel veel andere spullen worden verpakt, is maar deels te recyclen. Veel minder goed te recyclen dan papier, karton, blik en glas. Het plastic dat niet te recyclen is, belandt in de oceaan. Ik vind dat erg. We hebben maar één planeet aarde en ik wil me inzetten om die te behouden. Dus ga ik vol goede intenties aan de slag met m’n nieuwe hobby, want dat is het voor mij: geen heilig moéten, maar een graag wíllen.

 

De supermarkt was niet echt super

Afgelopen week was mijn eerste Zero Plastic Waste-week. Ik begin met het onderdeel ‘’ Boodschappen’’. De voorraadkast is nog vol met plastic verpakkingen, maar ik ga proberen dat daar geen nieuwe meer bijkomen. Onze groenten Van ‘t Land worden wekelijks in een kratje thuis bezorgd. Maar de boodschappen inslaan zonder plastic verpakkingen is nog een hele uitdaging. Fruit gaat nog redelijk; appels, bananen,peren en kiwi’s kun je gewoon los kopen. Je bent wel duurder uit dan wanneer je een een kilo appels in een plastic tas koopt, maar goed, het gaat om moeder aarde dus dan betaal ik maar wat meer. Maar van de supermarkt kwam ik zonder: sinaasappels, druiven, koekjes, snoep, chips, muesli, ontbijtkoek, noten, Heinz ketchup (vroeger waren daar toch glazen flessen van??), kaas, hummus en vleeswaren thuis. Stuk minder gesjouw dus, maar ook een hongerig gezin. De andere supermarkt en de Turkse supermarkt verderop in het dorp vulden de voorraadkast ook niet echt lekker verpakkingsloos aan.

Met lege tassen naar de markt

Dat was maandag. De weekmarkt is op woensdag, dus daar had ik mijn hoop op gezet. Maandag en dinsdag overleefden we dankzij de voorraadkast. Op woensdag ging ik met 4 stoffen broodzakken (te koop bij AH voor een euro per stuk), herbruikbare fruittasjes (van Lidl) en een grote lege rugzak naar de weekmarkt. Bij de groentekraam gingen 10 sinaasappels, 1 kilo appels, een bos radijsjes en een kilo losse aardappels zó los in de tas. Bij de kaasboer een stuk kaas in kaaspapier (ik ga nog op zoek naar een herbruikbare verpakking voor kaas, die ik dan zelf mee kan nemen naar de kaasboer). Snoep en noten zijn ook zonder verpakking op de markt te krijgen. Bij de warme bakker wilde de verkoopster me best 4 ongesneden broden mee geven in mijn eigen stoffen zakken, maar ze gaf geen garanties over hoe vers het zou blijven in de diepvries (dat gaat prima). Ik heb haar gerustgesteld dat ik haar niet verantwoordelijk zou houden voor mijn eigen keuzes 😉

Ik ben pas net begonnen, dus nu begint het echt

Op woensdagmiddag bakte ik een ontbijtkoek van bloem (papieren verpakking), honing (glazen potje) en eieren (kartonnen doos). Maar die was niet lekker. Dus heb ik zaterdag kruidkoekmeel gekocht bij de korenmolen en probeer het deze week opnieuw.

Hummus ga ik deze week ook zelf maken van kikkererwten. Ook ga ik naar de slager om te kijken of ik vleeswaren mee krijg in een eigen bakje. Mijn hobby is pas net begonnen. Met chips, diepvriespizza en koekjes eten stoppen we gewoon. Veel gezonder ook. Nu hoop ik wel dat man en kinderen niet weg lopen vanwege dat laatste…

Neeltje

Mama's van Eindhoven maakt gebruikt van technische en analytische cookies om het gebruik van deze website te optimaliseren. Om een koppeling te maken met social media en om het verkeer op de website te analyseren. Als u onze website bezoekt, gaan wij er vanuit dat u hiermee akkoord bent. Voor meer informatie gaat u naar ons Privacy beleid. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten