Handleiding voor een goede moeder

Ik was zo blij met “Oei, ik groei”, dat babyboek waar steeds die sprongetjes in werden besproken. Ze klopten gewoon allemaal. “Oei, ik groei” zorgde ervoor dat ik het idee had dat ik mijn baby begreep.
Maar “Oei, ik groei” houdt op een gegeven moment op. Je kind doet dat niet. En maakt dus ook als peuter, kleuter, and so on … groeisprongen door. Dus niet alleen als baby, maar ook als steeds groter wordend mens.

Handleiding voor een goede moeder

Regelmatig bedacht ik dat ik het handig had gevonden als ik gewoon een handleiding kon krijgen. Handleiding voor een goede moeder. Want dat wilde ik echt heel graag! Maar helaas was en is die er die niet. Nu 13 jaar later, en allerlei andere boeken verder, weet ik dat de handleiding zit in onszelf. In ons als papa’s en mama’s. In hoe wij met onszelf omgaan. En in hoe we omgaan met de mensen om ons heen. Hoe we oordelen over de mensen om ons heen en hoe we in het leven staan. Wij zijn de handleiding. Hoe wij ons gedragen is wat het kind ziet.
Logisch is: als wij het goed doen, doet het kind het ook zo, want dat is hoe het groter wordt. Dat gaat diep en gaat lang door. De peuterzaal, de basisschool, de middelbare school en verder. Ze nemen wat ze van jou leren hun hele leven mee.

Kinderen kopiëren

Dus de vraag of dat je het goed doet als vader of moeder (de vraag die ik mezelf elke dag wel stel), ligt aan wat je ziet bij je kind, die handleiding dus. Kinderen kopiëren en leren van jou hoe ze zich gedragen kunnen, en geven daar met hun eigen karaktertrekjes en fase een eigen twist aan. Jij geeft de basis waarin ze zich verder kunnen ontwikkelen. De handleiding ben jij!

Een diepgaand blog misschien deze keer, maar wel een van belang. Hoe jij wil dat mensen jou behandelen, zo behandel jij de mensen om je heen ook. Precies hetzelfde geldt voor jou en je kind. Onze kinderen zijn serieus de toekomst. Een gezegde dat lang ver van mijn bed af heeft gestaan, maar dat hoe ouder ze wordt, steeds meer betekenis krijgt. Net als de rol die we als papa’s en mama’s hebben hierin.

Nieuwe stappen

Lieve lezers en volgers van Mama’s van Eindhoven, dit was mijn laatste blog. Ik vond het super voor jullie te hebben mogen schrijven. Nu, als mama, partner en ondernemer, zijn er nieuwe stappen die ik zetten ga. Stappen die alles te maken hebben met ‘Oei, ik groei’ op verschillende manieren. Die ook alles te maken hebben met een handleiding zijn én de allerliefste mama die er maar kan zijn voor haar kind.

Liefs, Marianne

Mama's van Eindhoven maakt gebruikt van technische en analytische cookies om het gebruik van deze website te optimaliseren. Om een koppeling te maken met social media en om het verkeer op de website te analyseren. Als u onze website bezoekt, gaan wij er vanuit dat u hiermee akkoord bent. Voor meer informatie gaat u naar ons Privacy beleid. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten